دنیای اسراء

يكشنبه, ۱۶ مهر ۱۳۹۱، ۰۹:۰۹ ب.ظ

قُوورما

قدیمها که یخچال و فریزر برای نگهداری مواد غذایی وجود نداشت مردم روشهای مختلفی رو برای نگهداری استفاده میکردند مثل خشک کردن سبزیجات. برای نگهداری گوشت هم در آذربایجان از روش قوورما استفاده میکردند. قورماخ در ترکی به معنی سرخ کردنه، و قوورما به گوشتی گفته میشود که در روغن فراروان سرخ شده است. گوشتها وقتی در روغن سرخ شوند تا چندین ماه سالم باقی می مانند چون روغن مانع رسیدن هوا به گوشت شده و از خراب شدن گوشت جلوگیری می کند. علاوه بر روغن یکی از عوامل جلوگیری کننده از فساد گوشت نمک است. وجود روغن و نمک باعث میشد که گوشتها در طول پاییز و زمستان سالم بمانند. نیمه دوم پاییز هر خانواده گوسفندی رو ذبح میکردند و گوشتش رو قوورما میکردند و تا اواسط بهار خانواده برای انواع غذاها مثل آشها و شورباها و خورشتها از این گوشت استفاده میکردند.

روزی که قوورما درست میشد همسایه ها هم بی بهره نبودند، آب گوشت که بهش اشکنه میگفتند به همراه چند تکه گوشت قوورما رو واسه فامیل و همسایه ها میفرستادند. اشکنه واقعا طعم فوق العاده ای داره و به همراه نون محلی که توش تریت میشه واقعا خوشمزه است.

این روشها دیگه منصوخ شده ولی چون هدف اصلی من برای نوشتن این وبلاگ یادآوری غذاهای سنتی و قدیمی آذربایجانه قوورما رو نوشتم البته گاهی وقتها بد نیست از این روشها استفاده کنیم. 

 

 

مواد لازم:

گوشت گوسفندی با استخوان یک کیلو گرم(به همراه دنبه و چربی حیوانی) 

نمک یک قاشق مرباخوری

پیاز یک عدد

طرز تهیه:

گوشت و دنبه رو خرد کنید. آب رو داخل قابلمه بریزید. وقتی به نقطه جوش رسید گوشتها رو داخلش بریزید.

 

 

کف روش رو بگیرید و در قابلمه رو بگذارید بجوشه و گوشت نیم پز بشه.

 

 

این دنبه است عکسش رو گرفتم واسه اونهایی که ندیدند، زمانی که روغن های گیاهی با بازار نیومده بود دنبه رو به تنهایی هم میپختند و روغنش رو میگرفتد و برای پخت غذا استفاده میکردند.

 

 

نباید زیاد پخته بشه چون گوشت سرخ هم میشه اگه زیادی بپزه موقع سرخ کردن خرد میشه.  وقتی گوشت تقریبا پخته شد آبش رو جدا کنید.

 

 

همونطور که گفتم به این آب اشکنه گفته میشه و واقعا خوشمزه است.روزی که قوورما درست کردیم اشکنه به همراه چند تیکه قوورما شام ما شد و واقعا هم چسبید.

 

 

قابلمه رو دوباره روی حرارت بگذارید.

 

 

دنبه اگه درشته خرد کنید تا سریعتر روغنش خارج بشه.

 

 

حرارت باید متوسط باشه تا روغن دنبه خارج بشه و با این روغن گوشتها سرخ بشن. اگه دنبه نداشیتد یا اینکه دوست نداشتید میتونید به جای اون روغن بریزید حدود یک پیمانه.

 

 

تیکه های گوشت رو جابجا کنید تا همه جاش یکنواخت سرخ بشه.

 

 

وقتی تقریبا گوشتها سرخ شدند یک دونه پیاز رو خرد کنید و روی گوشت بریزید. پیاز هم با گوشت سرخ کنید.

 

 

 

نمک رو اضافه کنید. و هم بزنید. در گذشته برای ماندگاری گوشت نمک زیادی داخل قوورما ریخته میشد ولی چون ما مقدار کمی درست میکنیم و میخواهیم داخل یخچال نگه داریم نمک زیادی نیاز نیست.

 

 

وقتی گوشتها حسابی سرخ شدند قوورما حاضره.

 

 

مقدار روغن در قورما خیلی بیشتر از اینه ولی من مقدار روغنش رو کم ریختم،چون نمیخواستم زیاد نگه دارم.

 

 

تیکه های خرد شده گوشت رو هم که شور اشکنه میگفتند داخل آشها استفاده میکردند. 

 

دستور بعدی یک آش خوشمزه است که توش قوورما داره.



نوشته شده توسط اسراء افسری
ساخت وبلاگ در بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم

پیوندها
آخرین مطالب
طبقه بندی موضوعی

قُوورما

يكشنبه, ۱۶ مهر ۱۳۹۱، ۰۹:۰۹ ب.ظ
قدیمها که یخچال و فریزر برای نگهداری مواد غذایی وجود نداشت مردم روشهای مختلفی رو برای نگهداری استفاده میکردند مثل خشک کردن سبزیجات. برای نگهداری گوشت هم در آذربایجان از روش قوورما استفاده میکردند. قورماخ در ترکی به معنی سرخ کردنه، و قوورما به گوشتی گفته میشود که در روغن فراروان سرخ شده است. گوشتها وقتی در روغن سرخ شوند تا چندین ماه سالم باقی می مانند چون روغن مانع رسیدن هوا به گوشت شده و از خراب شدن گوشت جلوگیری می کند. علاوه بر روغن یکی از عوامل جلوگیری کننده از فساد گوشت نمک است. وجود روغن و نمک باعث میشد که گوشتها در طول پاییز و زمستان سالم بمانند. نیمه دوم پاییز هر خانواده گوسفندی رو ذبح میکردند و گوشتش رو قوورما میکردند و تا اواسط بهار خانواده برای انواع غذاها مثل آشها و شورباها و خورشتها از این گوشت استفاده میکردند.

روزی که قوورما درست میشد همسایه ها هم بی بهره نبودند، آب گوشت که بهش اشکنه میگفتند به همراه چند تکه گوشت قوورما رو واسه فامیل و همسایه ها میفرستادند. اشکنه واقعا طعم فوق العاده ای داره و به همراه نون محلی که توش تریت میشه واقعا خوشمزه است.

این روشها دیگه منصوخ شده ولی چون هدف اصلی من برای نوشتن این وبلاگ یادآوری غذاهای سنتی و قدیمی آذربایجانه قوورما رو نوشتم البته گاهی وقتها بد نیست از این روشها استفاده کنیم. 

 

 

مواد لازم:

گوشت گوسفندی با استخوان یک کیلو گرم(به همراه دنبه و چربی حیوانی) 

نمک یک قاشق مرباخوری

پیاز یک عدد

طرز تهیه:

گوشت و دنبه رو خرد کنید. آب رو داخل قابلمه بریزید. وقتی به نقطه جوش رسید گوشتها رو داخلش بریزید.

 

 

کف روش رو بگیرید و در قابلمه رو بگذارید بجوشه و گوشت نیم پز بشه.

 

 

این دنبه است عکسش رو گرفتم واسه اونهایی که ندیدند، زمانی که روغن های گیاهی با بازار نیومده بود دنبه رو به تنهایی هم میپختند و روغنش رو میگرفتد و برای پخت غذا استفاده میکردند.

 

 

نباید زیاد پخته بشه چون گوشت سرخ هم میشه اگه زیادی بپزه موقع سرخ کردن خرد میشه.  وقتی گوشت تقریبا پخته شد آبش رو جدا کنید.

 

 

همونطور که گفتم به این آب اشکنه گفته میشه و واقعا خوشمزه است.روزی که قوورما درست کردیم اشکنه به همراه چند تیکه قوورما شام ما شد و واقعا هم چسبید.

 

 

قابلمه رو دوباره روی حرارت بگذارید.

 

 

دنبه اگه درشته خرد کنید تا سریعتر روغنش خارج بشه.

 

 

حرارت باید متوسط باشه تا روغن دنبه خارج بشه و با این روغن گوشتها سرخ بشن. اگه دنبه نداشیتد یا اینکه دوست نداشتید میتونید به جای اون روغن بریزید حدود یک پیمانه.

 

 

تیکه های گوشت رو جابجا کنید تا همه جاش یکنواخت سرخ بشه.

 

 

وقتی تقریبا گوشتها سرخ شدند یک دونه پیاز رو خرد کنید و روی گوشت بریزید. پیاز هم با گوشت سرخ کنید.

 

 

 

نمک رو اضافه کنید. و هم بزنید. در گذشته برای ماندگاری گوشت نمک زیادی داخل قوورما ریخته میشد ولی چون ما مقدار کمی درست میکنیم و میخواهیم داخل یخچال نگه داریم نمک زیادی نیاز نیست.

 

 

وقتی گوشتها حسابی سرخ شدند قوورما حاضره.

 

 

مقدار روغن در قورما خیلی بیشتر از اینه ولی من مقدار روغنش رو کم ریختم،چون نمیخواستم زیاد نگه دارم.

 

 

تیکه های خرد شده گوشت رو هم که شور اشکنه میگفتند داخل آشها استفاده میکردند. 

 

دستور بعدی یک آش خوشمزه است که توش قوورما داره.

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۱/۰۷/۱۶
اسراء افسری

گوشت گوسفند

قوورما

نظرات  (۲۵)

اسرا جون مامانم میگه ما هم قدیما درست میکردیم ما بهش میگیم قرمه میگه خیلی هم خوشمزه میشده و ما هم همه فامیلو دعوت میکردیم و اونروز همه ناهار دعوت بودن
خیلی دوست دارم قرمه یبار بخورم چون معلومه خیلی خوشمزست
دستت درد نکنه یاداور چیزای قدیمی میشی
من عاشقشم

مخصوصا وقتی گوشت ها توی روغن پخته میشن همونطوری داغ داغ بخوری

به به
خیلی از پستتون خوشم اومد. من عاشق سنت هستم و کارهایی که در قدیم انجام میشد. شاید تا چند سال دیگه خیلیا یادشون نیاد همچی چیزی رو و ثبت کردن این سنتها بسیار کار بجایی هست
پاسخ:
مرسی سمیر جان...آره واقعا به نظر منم حیفه که این سنتها از بین بره.
اطلاعات مفیدی بود ...
مرسی اسرا جان
وااای میمیرم براش!
پاسخ:
ای جانممممممم!
وااااااااااااااااااااای اسرا جونم من باشم دیگه به یخچال نمی رسه این گوشتا..همه رو خوردم که!!!!!!!!!
خیلییییییی خوشمزه باید باشه ...هی وای من
اسراء جون خیلی برام جالب بود ، یاد مادر بزرگم افتادم راستش. دستت درد نکنه
پاسخ:
مرسی گلم، خدا رحمتشون کنه عزیزم
سلام
خیلی زحمت کشیدید
باتشکر از آموزشهای خوبتان
اگر ممکن است لطفاَ طرز تهیه مربای گل محمدی تبریزی راهم آموزش دهید
خوشمزه ترین نوع آنرا با تشکر وآرزوی موفقیت برای شما
پاسخ:
ممنونم از لطفتون، متاسفانه فصل گل تازه گذشته و من نتونستم مربا با گل تازه رو آموزش بدم، اما با گل خشک آموزش میدم. مربا با گل تازه هم انشاله سال بعد.
۱۸ مهر ۹۱ ، ۱۵:۳۶ آشپزی دخملی
عزیزم بیا و برامون طرز تهیه کوفته تبریزی هم یاد بده
من خیلی دوست دارم
پاسخ:
http://asra90.blogfa.com/post-36.aspx
سلام اسرا جان
امیدوارم حالتون خوب باشه
واقعا وبلاگ محشری دارید
یکی از طرفدارای پر و پا قرص وبلاگت هستم
خیلی غنی و متنوع هست
و خیلی هم استفاده کردم
ممنون ازت عزیزم. فدات
وای اسراء من هلاک این قوورمام. تا همین چند سال پیش از عمه ام سهمیه داشتیم و برامون میفرستاد. من عاشق گوشتشم که همینجوری خالی به دندون بگیری.
واااااااااای حالم بد شد... دلم خواست ......
انتظار هر پستی رو ازت داشتم به جز قوورما
ممنونم که لینکم کردی منم لینکت کردم وای که چه حالی میده غذاهات عکساش خیلی وقته دلم لک زده برا اشپزی ولی وقت ندارم والا تو وبلاگم چیزای زیادی دارم برا نوشتن
ما تو ترشی لوبیا سبز از گوجه فرنگی هم استفاده میکنیم و مقداری کم از این قلفل های قرمز هستن مثل فلفل دلمهای ولی اوناییی که طعمشون تنده اسمشو نمیدونم شرمنده همه رو کبابی کرده میریزیم و صد البته بادنجان
پاسخ:
مرسی دوست عزیز، روش جالبیه اینبار امتحان میکنم
دستت درد نکنه خانومی عالیه.

مادر بزرگ منم درست می کرد.
عالیه.

منتظرتم. راستی تعجب کردم که هنوز همدیگه رو لینک نکردیم!!!

لینکیدمت.
دوست داشتی منو به اسم دنیای شیرین آَشپزی با شف نگین لینک کن گلم.

شاد باشی.
قوورما هم نوش جونت!!
پاسخ:
منم لینکتون کردم عزیزم
۱۹ مهر ۹۱ ، ۱۶:۴۰ بیقرار مادر
زندگی چیست ؟ اگر خنده است چرا گریه میکنیم ؟ اگر گریه است چرا خنده میکنیم ؟ اگر مر گ است چرا زندگی می کنیم ؟ اگر زندگی است چرا می میریم ؟ اگه عشق است چرا به آن نمی رسیم ؟ اگه عشق نیست چرا عاشقیم
(دکتر علی شریعتی)
سلام اسرا جون چه خوشمزه توی استان فارس هم این رسم در قدیم بوده فکر کنم الان هنوز توی روستاها هست بعد از سرخ کردن گوشت اونها را توی خیک که از پوست گوسفند درست میشه میکردن و نگه میداشتن .ممنون برای این پست عالی
به به من عاشقشم،اتفاقا هفته گذشته از الموت قزوین برام سوغاتی آورده بودن خیلی خیلی خوشمزه ست ،از قدیم رسم بوده و درست میکردند الان دیگه خیلی کمرنگ شده ولی خب هنوزم افرادی هستن که درست میکنند...
ممنونم از توضیحات کامل و خوبت اسراء جونم...
پاسخ:
خواهش عزیزم
مثل بقیه دستورها عالیه

اسرا جان با شیره انگور چه چیزهایی میتونیم درست کنیم.اگه میشه دستوراتشو بزار.ممنونم.
پاسخ:
قربانت عزیزم، توی انواع قیقاناخ ها که دستورشون تو وبلاگ هست میتونی استفاده کنی و همنطور کیک میتونی درست کنی، شیر برنج هم با دوشاب عالی میشه.
دستت درد نکنه اسراء جون
منم آپم
پاسخ:
میام حتما
۲۴ مهر ۹۱ ، ۱۱:۴۷ اکـــــــــــــــــرم
خیلی جالب بود
پس چرا مامانایه ما قدیما گوشت ذخیره نمیکردن؟ چرا؟؟؟
پاسخ:
مگه نه؟
۲۵ مهر ۹۱ ، ۰۰:۳۸ اکـــــــــــــــرم
به نکته ظریفی اشاره کردی
فک کنم همینطوره
سلام اسرا جون....
فک کنم مامی همیشه از این قورما تعریف میکنه که با دست پخت مامان بزرگم عالی میِشده...ولی مانه مامان بزرگو دیدیم نه قورماهاشو.....
مشکل من اینه که من زیاد گوشت گوسفند دوس نمیدارم البته بوشو ها...بعد پخت دولوپی میخورم....فقط با بوش مشکل دارم...والا خودم درس میکردم...
خیلی خوبه که یاد آور خاطره هام شدی...
۰۲ آبان ۹۱ ، ۱۵:۴۹ منیر محمدی
پس قورمه سبزی از اونجا به اینجا رسیده؟ یعنی ریشه لغوی و دلیل اسم این خورش همین تاریخچه س؟ درست می گم اسرا جون؟
پاسخ:
آره فکر میکنم، احتمالا بخاطر اینکه سبزی رو سرخ میکنند بهش قورمه سبزی میگن.
۲۷ آبان ۹۱ ، ۱۹:۰۳ ستایش(یانگوم)
اوووووم به به.اسراجون بخدا مدیونمی.اخه دهنم اب افتااااااادمیگم این قورمه ها تا چند روز میشه تو یخچال نگهشون داشت؟
پاسخ:
واااااااااااای شرمنده دوست عزیزم، این قوورما واسه نگهداری بیرون یخجاله به شرطی که خوب سرخ بشه و در روغن غوطه ور بشه، اگه اینجوری نباشه حداقل میتونی یک هفته تو یخجال نگه داری.
گوشت چی هست
از کجا باید پیدا کرد
چجوریاست
.
.
.
ستاد هدفمندی یارانه ها
پاسخ:
آره واقعا
سلام عزیزم 
پست بسیار جالبی بود 

این قسمت :این دنبه است عکسش رو گرفتم واسه اونهایی که ندیدند، زمانی که روغن های گیاهی با بازار نیومده بود دنبه رو به تنهایی هم میپختند و روغنش رو میگرفتد و برای پخت غذا استفاده میکردند

ممکنه شما طرز تهیه گرفتن روغن از دنبه و موادی که احتمالا اضافه میشه برای گرفتن بوی نا مطبوش رو بنویسید 
نکته ای که نمیدونستم پختن دنبه بود تا الان فکر میکردم فقط سرخ میکنن
اگه مطلب و یا اطلاعی از درست کردن روغن زرد و طرز تهیه اش دارید ممنون میشم پستی در موردش اختصاص بدین
پاسخ:
سلام دوست عزیز
ان شاء الله پستی رو به این مورد اختصاص میدم، ولی قبلا ساری یاغ یا همون روغن زرد رو آموزش دادم، در بخش غذاهای آذربایجان میتونید پیدا کنید.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی