دنیای اسراء

سه شنبه, ۱۸ مرداد ۱۳۹۰، ۱۱:۴۲ ب.ظ

یارما پلو(بلغور پلو)


این پلو یکی از غذاهای قدیمی منطقه آذربایجانه.قدیما تو منطقه آذربایجان عمده ترین غذاهایی که استفاده میشده غذاهای گوشتی و غذاهایی بوده که با گندم درست میشده.چون بیشتر تو این منطقه گندم به عمل میاد و برنج بعدها به وعده غذایی مردم راه پیدا کرد.

خوب اول خوبه در مورد کلمه یارما یه چیزایی براتون بگم.یارما معادل ترکی بلغور،تقریبا به معنی شکافته ست.البته معادل دقیق این کلمه رو مثل بعضی کلمات دیگه ترکی تو فارسی نمیشه پیدا کرد.اول گفته میشده یارما بوغدا(بوغدا هم یعنی گندم) یعنی گندم شکافته شده، بعدا به مرور زمان کلمه بوغدا حذف میشه و فقط یارما گفته میشه.

این پلویی که میخوام براتون آموزش بدم خیلللللللللللللللللللللللللللللی خوشمزه است و خیلی هم مفیده،قدیمیا مثل الان نبودن که معده رو با چیزای بی ارزش پرکنن،هر غذایی که پخته میشده یه غذای کامل بوده.من که توصیه میکنم حتما این غذا رو درست کنین و اگه یه بار بخورین عاشقش میشین.

البته  کمی تغییر توش دادم. قدیما تو این پلو قورما می ریختن، برای درست کردن قورما گوشت رو بعد از پختن حسابی تو روغن حیوانی سرخ میکردن و بهش نمک زیاد میزدن و با همون روغن توی ظرفهای سفالی که بهش  برنی (Barne) میگفتن میریختن و در طول زمستان از این گوشت استفاده میکردن.با این روش نیازی به نگهداری تو یخجال و فریزر نداشتن.  و من چون نداشتم از کوفته ریزه استفاده کردم.





مواد لازم:

بلغور درشت 2 پیمانه پلوپز

لپه 1 پیمانه

گوشت چرخ کرده 300 گرم

پیاز 1 عدد

رب یک قاشق

عصاره گوشت 1 قرص

سیب زمینی 2 عدد

آب 1.5 لیتر

زرد چوبه ،نمک و فلفل سیاه و زعفران

طرز تهیه:

بلغور رو 2،3 ساعت خیس کنید.لپه رو هم خیس کنید و بعد لپه رو با کمی روغن تفت بدید بعد  یه دونه  قرص عصاره گوشت و کمی زردچوبه داخل لپه بریزید و بگذارید تا بپزه.

پیاز رو رنده کنید و آبش رو بگیرید و به همراه نمک وفلفل و زردچوبه با گوشت مخلوط کنید و ورز بدید.بعد گوشت رو قلقلی کرده و سرخشون کنید.


توی قابلمه آبی که بلغور رو باهاش خیس کردید رو به همراه نمک بریزید و بگذارید تا بجوشه بعد بلغور رو توش بریزید و بگذارید تا بلغور کاملا بپزه.(زمان پخت بستگی به نوع بلغور داره مال من نیم ساعت جوشید)

بلغور رو آبکش کنید.(آبش رو من دور نمیریزم و نگه میدارم وقتی آش میپزم توی اون میریزم،چون لعاب داره و کلی املاح گندم توشه حیفه دور ریخته بشه.)




یه قاشق رب توی کوفته قلقلی ها بریزید و رب رو تفت بدید.بعد لپه رو که تقریبا یه استکان آب داره توی گوشت بریزید.زعفران و نمک هم بزنید و ده دقیقه این مخلوط رو بگذارید تا جابیفته.



ته قابلمه روغن بریزید و زردچوبه بپاشید و سیب زمینی ها رو بچینید.



و یه لایه بلغور و یه لایه خورش بریزید باز یه بلغور و یه لایه خورش.




سس باقیمونده خورش هم بدید روی پلو و کمی زعفران روش بدید و بگذارید دم بکشه.




حدود یه ساعت با حرارت ملایم طول میکشه.





 

 



نوشته شده توسط اسراء افسری
ساخت وبلاگ در بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم

پیوندها
طبقه بندی موضوعی

یارما پلو(بلغور پلو)

سه شنبه, ۱۸ مرداد ۱۳۹۰، ۱۱:۴۲ ب.ظ


این پلو یکی از غذاهای قدیمی منطقه آذربایجانه.قدیما تو منطقه آذربایجان عمده ترین غذاهایی که استفاده میشده غذاهای گوشتی و غذاهایی بوده که با گندم درست میشده.چون بیشتر تو این منطقه گندم به عمل میاد و برنج بعدها به وعده غذایی مردم راه پیدا کرد.

خوب اول خوبه در مورد کلمه یارما یه چیزایی براتون بگم.یارما معادل ترکی بلغور،تقریبا به معنی شکافته ست.البته معادل دقیق این کلمه رو مثل بعضی کلمات دیگه ترکی تو فارسی نمیشه پیدا کرد.اول گفته میشده یارما بوغدا(بوغدا هم یعنی گندم) یعنی گندم شکافته شده، بعدا به مرور زمان کلمه بوغدا حذف میشه و فقط یارما گفته میشه.

این پلویی که میخوام براتون آموزش بدم خیلللللللللللللللللللللللللللللی خوشمزه است و خیلی هم مفیده،قدیمیا مثل الان نبودن که معده رو با چیزای بی ارزش پرکنن،هر غذایی که پخته میشده یه غذای کامل بوده.من که توصیه میکنم حتما این غذا رو درست کنین و اگه یه بار بخورین عاشقش میشین.

البته  کمی تغییر توش دادم. قدیما تو این پلو قورما می ریختن، برای درست کردن قورما گوشت رو بعد از پختن حسابی تو روغن حیوانی سرخ میکردن و بهش نمک زیاد میزدن و با همون روغن توی ظرفهای سفالی که بهش  برنی (Barne) میگفتن میریختن و در طول زمستان از این گوشت استفاده میکردن.با این روش نیازی به نگهداری تو یخجال و فریزر نداشتن.  و من چون نداشتم از کوفته ریزه استفاده کردم.





مواد لازم:

بلغور درشت 2 پیمانه پلوپز

لپه 1 پیمانه

گوشت چرخ کرده 300 گرم

پیاز 1 عدد

رب یک قاشق

عصاره گوشت 1 قرص

سیب زمینی 2 عدد

آب 1.5 لیتر

زرد چوبه ،نمک و فلفل سیاه و زعفران

طرز تهیه:

بلغور رو 2،3 ساعت خیس کنید.لپه رو هم خیس کنید و بعد لپه رو با کمی روغن تفت بدید بعد  یه دونه  قرص عصاره گوشت و کمی زردچوبه داخل لپه بریزید و بگذارید تا بپزه.

پیاز رو رنده کنید و آبش رو بگیرید و به همراه نمک وفلفل و زردچوبه با گوشت مخلوط کنید و ورز بدید.بعد گوشت رو قلقلی کرده و سرخشون کنید.


توی قابلمه آبی که بلغور رو باهاش خیس کردید رو به همراه نمک بریزید و بگذارید تا بجوشه بعد بلغور رو توش بریزید و بگذارید تا بلغور کاملا بپزه.(زمان پخت بستگی به نوع بلغور داره مال من نیم ساعت جوشید)

بلغور رو آبکش کنید.(آبش رو من دور نمیریزم و نگه میدارم وقتی آش میپزم توی اون میریزم،چون لعاب داره و کلی املاح گندم توشه حیفه دور ریخته بشه.)




یه قاشق رب توی کوفته قلقلی ها بریزید و رب رو تفت بدید.بعد لپه رو که تقریبا یه استکان آب داره توی گوشت بریزید.زعفران و نمک هم بزنید و ده دقیقه این مخلوط رو بگذارید تا جابیفته.



ته قابلمه روغن بریزید و زردچوبه بپاشید و سیب زمینی ها رو بچینید.



و یه لایه بلغور و یه لایه خورش بریزید باز یه بلغور و یه لایه خورش.




سس باقیمونده خورش هم بدید روی پلو و کمی زعفران روش بدید و بگذارید دم بکشه.




حدود یه ساعت با حرارت ملایم طول میکشه.





 

 

نظرات  (۱۴)

سلام
به به جه زیبا و خوشمزه ، دست شما درد نکنه
خانوی خیلی عالیه ممنون که غذاهای سنتیم رو اموزش میدی
پاسخ:
ممنونم ناردونه جان.به نظر من حیفه که غذاهای باارزش قدیمیمون از بین برن.
سلام اسرا جون دستت درد نکنه برای اطلاعات مفیدی که دادی این غذا باید خیلی خوشمزه باشه تا حالا نخوردم .
ما هم همین گوشت تکه تکه شده را در شیراز داریم که در قدیم تو خیک که از پوست گوسفند درست میشده میکردن و تو برف نگهش میداشتند و به این گوشت قورمه می گفتند.
۱۹ مرداد ۹۰ ، ۱۹:۱۱ مامان آیناز
خیلی خوشمزه است
پاسخ:
مرسی گلم
۲۳ مرداد ۹۰ ، ۱۰:۳۲ ریحانه بهشتی
به به چه کردی اسرااااااااااااااااء
اسرا جون عشایر معمولا متعلق به استان فارس هستند .
خیلی راحت میتونم تصور کنم که این برنج چه عطری داره!! زعفرون و عصاره ی گوشت همراه لپه و سیب زمینی......ترکوندی دختر
اسرا جون .ممنون از اموزشهای خوبت. یه سوال داشتم. نمی شه برنج هم به این غذا اضافه کرد؟ یا فقط باید بلغور تنها باشه؟یعنی بد می شه؟
عجب غذایی واااااااای
سلام.بلغور درشت را از کجا تهیه کنیم ؟آخه در سوپر مارکت ها بلغور ریز هست.مرسی
پاسخ:
سلام. تو تبریز بلغورها کمی درشت هستند من معمولا اونها رو الک میکنم و ریزهاش رو میگیرم و درشتهاش رو استفاده میکنم، اگه پیدا نکردی میتونی از همون ریزها استفاده کنی
ممنون
پاسخ:
مرسی
سلا م اسرا جون خسته نباشی مرسی ازاموزشهای خوبت
پاسخ:
سلام مرسی عزیزم
اسراء جون من بلغور رو خیلی دوست دارم و لی متاسفانه این بلغور رو تو تهران ندیدم . بلغور جو و گندم دیدم ولی بلغور پلویی ندیدم می دونم تهران تشریف ندارید ولی از دوستانتو کسی نمی دونه این بلغور رو از کجا تهیه کرد؟
پاسخ:
بله متاسفانه همینطوره، میتونید بلغور جو رو از الک درشت رد کنید، بلغورهای درشت رو برای پلو استفاده کنید
با سلام اسرا خانم خسته نباشین واقعا
خیلی استفاده کردیم دستور پختهاتون مادرانه است با همه نکته های ظریفش(پوف نکته!)
همیشه شادو سلامت باشیننننننننننننننننننننننن :)
پاسخ:
سلام، مرسی دوست عزیز
نظر لطف شماست دوست خوبم
موفق باشید

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی